De Mauritskazerne is een prachtig rijksmonument in Ede en kent een zeer rijke historie. Deze voormalig militairekazerne is hedendaags omgedoopt tot een inspirerende evenementenlocatie, maar diende vroeger voor veel verschillende doeleinden.

Historie van de Mauritskazerne in Ede.

Bouw van de kazerne

De geschiedenis van de Mauritskazerne gaat terug naar het begin van de 20e eeuw. In 1904 startte de bouw van de kazerne, tegelijk met de naast gelegen John Willem Friso kazerne. De kazernes werden in Ede gebouwd vanwege de beschikbare bouwgrond en woeste ondergrond wat uitstekend diende als oefenterrein voor defensie. De Mauritskazerne kreeg de naam Infanteriekazerne I en de JWF kazerne werd de Infanteriekazerne II genoemd. Later, in september 1934 werd de kazerne omgedoopt tot de Mauritskazerne. Vernoemd naar Prins Maurits, de zoon van Willem van Oranje. Hij werd al op 18-jarige leeftijd stadhouder en admiraal van Holland en Zeeland. 

Rondleiding inplannen

Oorlogen

Voorafgaand aan de 1e en 2e Wereldoorlog, vond de algehele mobilisatie in Nederland plaats. Hierbij werden soldaten klaargestoomd voor de oorlog. De kazerne in Ede was één van de plaatsen in Nederland die volstroomde met militairen. Tijdens de Duitse bezetting in de 2e wereldoorlog, kwam de kazerne in handen van de Duitse soldaten. Zij noemden de kazerne de Kommodore Bonte Kaserne. Hier werden in die tijd verschillende manschappen opgeleid voor de Kriegmarine, zodat zij konden vechten in de oorlog. Nadat de Duitsers waren gebombardeerd en verslagen werden bij de Slag van Arnhem in 1944, vertrokken ook zij uit Ede. Waardoor de Mauritskazerne weer terug kon keren in haar oude staat.

Historie van de Mauritskazerne in Ede.
Historie van de Mauritskazerne in Ede.

Verschillende doeleinden

Na de bevrijding in 1945 verbleven de Canadezen in de kazerne. Na het vertrek van de Canadezen vestigde de opleiding tot gewondenverzorger zich. De studenten sliepen tijdens dit verblijf in de overgebleven barakken. Na het afronden van de opleiding vertrokken de studenten naar Nederland-Indië om daar hulp te verlenen. Hierna werd de kazerne opnieuw gebruikt voor scholing. Dit keer voor de Lucht Afweer School (LuAS). De leerlingen werden opgeleid voor de luchtverdediging, wat erg belangrijk was in de Koude Oorlog. De LuAS was in de jaren ’50 dan ook het grootste onderdeel van de landmacht met ongeveer 2500 instructeurs en leerlingen. 

Mauritskazerne als evenementenlocatie

Tot eind 2010 bleef de kazerne deel uit maken van het kazernecomplex in Ede. Op 1 januari 2011 heeft Defensie de kazerne overgedragen aan de gemeente Ede. Nu heeft de Mauritskazerne haar deuren geopend als industriële evenementenlocatie. Een zeer geschikte locatie voor kleine tot grote groepen en centraal gelegen in Nederland.  

Historie van de Mauritskazerne in Ede.