Historie

Tegenwoordig is de Mauritskazerne een bruisende foodontmoetingsplek. Je kunt er vergaderen, werken, proeven en je event houden. Maar de Mauritskazerne was jarenlang in gebruik door het leger. Ontdek het verhaal achter het Rijksmonument en lees over de duurzame transformatie van het gebouw én de omgeving. 

Bouw van de kazerne

De geschiedenis van de Mauritskazerne gaat terug naar het begin van de 20e eeuw. In 1904 startte de bouw van de kazerne, tegelijk met de naastgelegen Johan Willem Friso kazerne. De kazernes werden in Ede gebouwd vanwege de beschikbare bouwgrond en woeste ondergrond wat uitstekend diende als oefenterrein voor defensie. De Mauritskazerne kreeg de naam Infanteriekazerne I en de JWF kazerne werd de Infanteriekazerne II genoemd. Later, in september 1934 werd de kazerne omgedoopt tot de Mauritskazerne. Vernoemd naar Prins Maurits, de zoon van Willem van Oranje. Hij werd al op 18-jarige leeftijd stadhouder en admiraal van Holland en Zeeland. 

Oorlogen

Voorafgaand aan de 1e en 2e Wereldoorlog, vond de algehele mobilisatie in Nederland plaats. Hierbij werden soldaten klaargestoomd voor de oorlog. De kazerne in Ede was één van de plaatsen in Nederland die volstroomde met militairen. Tijdens de Duitse bezetting in de 2e wereldoorlog, kwam de kazerne in handen van de Duitse soldaten. Zij noemden de kazerne de Kommodore Bonte Kaserne. Hier werden in die tijd verschillende manschappen opgeleid voor de Kriegmarine, zodat zij konden vechten in de oorlog. Nadat de Duitsers waren gebombardeerd en verslagen werden bij de Slag van Arnhem in 1944, vertrokken ook zij uit Ede. Waardoor de Mauritskazerne weer terug kon keren in haar oude staat.

Verschillende doeleinden

Na de bevrijding in 1945 verbleven de Canadezen in de kazerne. Na het vertrek van de Canadezen vestigde de opleiding tot gewondenverzorger zich. De studenten sliepen tijdens dit verblijf in de overgebleven barakken. Na het afronden van de opleiding vertrokken de studenten naar Nederland-Indië om daar hulp te verlenen. Hierna werd de kazerne opnieuw gebruikt voor scholing. Dit keer voor de Lucht Afweer School (LuAS). De leerlingen werden opgeleid voor de luchtverdediging, wat erg belangrijk was in de Koude Oorlog. De LuAS was in de jaren ’50 dan ook het grootste onderdeel van de landmacht met ongeveer 2500 instructeurs en leerlingen. 

Mauritskazerne als foodontmoetingsplek

Tot eind 2010 bleef de kazerne deel uit maken van het kazernecomplex in Ede. Op 1 januari 2011 heeft Defensie de kazerne overgedragen aan de gemeente Ede. Inmiddels is de kazerne getransformeerd tot een foodontmoetingsplek. Je vindt er flexplekken, vergaderruimtes en kantoren van foodbedrijven. Maar ook zalen voor evenementen, een professionele broadcaststudio en een inspirerende tastingroom met 360°-videowal.

De Locatie

Circulaire locatie

Een inspirerende én duurzame locatie in Gelderland, dat is de Mauritskazerne. Een plek met een verhaal midden in Nederlands mooiste natuurgebied. Hier kun je in alle stijl werken, vergaderen of je gasten ontvangen voor een inspirerend evenement. Zij stappen straks binnen in een indrukwekkend rijksmonument, dat er van buiten nog net zo uitziet als toen het in 1904 gebouwd werd. Van binnen is het monumentale pand volledig verduurzaamd en warm industrieel ingericht. Daarvoor gebruikten we vooral bestaande materialen. Lekker circulair én karaktervol. 

Bruisende, duurzame omgeving

De Mauritskazerne is gevestigd in een bijzondere omgeving. Het gebied rondom de kazerne transformeert de komende jaren tot het World Food Center. Een bruisend stadsgebied dat helemaal in het teken staat van voedsel. Je vindt er straks foodbedrijven, onderzoeksinstellingen én een experience. Het World Food Center probeert iedere dag bezoekers te inspireren om bewuste keuzes te maken voor smakelijke, gezonde en duurzame voeding

Facts & Figures

  • Monumentale en duurzame evenementenlocatie
  • Industrieel interieur van hergebruikte materialen
  • Rustige, groene omgeving.
  • Groepen van 2 tot 350 personen
  • 4 flexibel inzetbare subruimtes
  • Moderne technische faciliteiten
  • Foodbeleving met streekproducten uit de FoodValley
  • Centraal in Nederland, goed bereikbaar
  • Op slechts 500 meter van Station Ede-Wageningen
  • Parkeren op loopafstand

Lokale foodstories

Mannen en vrouwen uit de regio FoodValley die werken met zorg voor mens, dier, milieu en pure smaken. We serveren jouw gasten hapjes, een lunch of diner met de beste ingrediënten uit de streek. Wat er op je bord ligt heeft dus geen duizenden kilometers afgelegd en is vers, gezond én duurzaam. Weten wat je eet en drinkt. Dat geeft een extra dimensie aan de beleving van jouw evenement. Ontdek de verhalen van onze voedselmakers.

Joris Brood

Joris Brood

Joris Brood is een kleine natuurbakkerij in de Gelderse Vallei. Alles draait hier om natuurlijke smaakontwikkeling. Het brood wordt met…
Farm Fields

Farm Fields

Farm Fields is de eerste producent van biologisch kalfsvlees in Nederland. Het bedrijf uit Wekerom verzorgd kalveren die afkomstig zijn…
Remeker kaas

Remeker kaas

Remeker is een rauwsmelke kaas met een natuurkorst, gemaakt op de boerderij de Groote Voort in Lunteren, middenin de Gelderse…