Mauritskazerne ontvangt energielabel A++++

Mauritskazerne ontvangt energielabel A++++

Kan je een rijksmonument van meer dan honderd jaar oud net zo energiezuinig maken als een nieuw gebouw? Ja dus, laat Next Venue zien. De Mauritskazerne in Ede ontving onlangs het energielabel A++++.

Als je komt aanlopen bij de voormalige infanteriekazerne, voelt het alsof je even terug in de
tijd gaat. Met zijn klassieke ramen, de trapgeveltjes en het beeldhouwwerk boven de entree
ademt de locatie een en al historie. Ingenieur Van Stolk liet zich duidelijk inspireren door de
neo-renaissancestijl. Maar slim omgaan met energie? Dat stond tussen 1904 en 1906 nog niet zo hoog op de agenda.

3.600 nieuwe ruiten
Daarom is er achter die historische gevel in de afgelopen twee jaar hard gewerkt aan het verduurzamen van het monument. Zo zijn alle vloeren, wanden en plafonds geïsoleerd. Een mega-klus, net als het vervangen van de 3.600 ruiten van de kazerne. Daar kwam dubbel monumentenglas in. Dat isoleert goed en heeft tegelijkertijd de karakteristieke uitstraling van oud glas. Tot slot is onder de dakpannen een speciaal folie aangebracht dat zowel isoleert als ventileert.

Energie uit de bodem
Door al die duurzame maatregelen is er veel minder energie nodig in de Mauritskazerne. Moet er toch verwarmd worden? Dan gebeurt dat in eerste instantie met een WKO-installatie. Zo’n installatie slaat in de zomer overtollige warmte op in de bodem. Die warmte wordt in de winter weer gebruikt om het gebouw op te warmen. In de zomer werkt de WKO-installatie precies andersom. Dan is het in de kantoor- en vergaderruimtes juist aangenaam koel dankzij kou uit de bodem.

Schone stroom van onzichtbare zonnepanelen
Op de écht koude dagen is soms een beetje extra hulp nodig van de nieuwe warmtepompen. Die draaien trouwens op groene energie. Op het dak van de Mauritskazerne liggen tegenwoordig namelijk zonnepanelen. Die zijn zo geplaatst dat je ze niet ziet vanaf de grond. Hierdoor blijft de monumentale uitstraling van de kazerne intact. De zonnepanelen wekken per jaar zo’n 40.000 kWh aan schone stroom op. En in totaal is 61,9% van de energie die we verbruiken in de Mauritskazerne is hernieuwbaar!

Vloerverwarming en bewegingssensoren
Niet alleen buiten is bij het  verduurzamen van het pand rekening gehouden met het historische karakter van de kazerne. Dat gebeurde ook binnen. Zo zijn alle kantoor- en vergaderruimtes voorzien van vloerverwarming en vloerkoeling. Volledig onzichtbaar dus, maar met het comfort van nu. En dankzij de bewegingssensoren en tijdschakelklokken, brandt de ledverlichting in de kazerne alleen als dat nodig is.

Eén van de duurzaamste monumenten van Nederland
Al die maatregelen resulteren dus in een A++++-energielabel. Dat is het één na hoogste energielabel voor gebouwen die geen woning zijn. Dat een rijksmonument zo’n energielabel heeft, is helemaal bijzonder. Voor monumenten is zo’n energielabel namelijk niet verplicht, omdat je zo’n monument niet zomaar mag verduurzamen. Er gelden veel regels voor en niet alle nieuwe duurzaamheidsoplossingen kunnen in een oud gebouw toegepast worden. Bij Next Venue zien we dat juist als een uitdaging. In de Mauritskazerne laten we zien dat je monumenten óók energiezuiniger kunt maken, zonder dat dit ten koste gaat van de uitstraling van het gebouw. Op die manier maken we monumenten nóg inspirerender als plek om te vergaderen, te werken of
evenementen te houden!

 

Gerelateerde artikelen

Delinuts vergadert in (food)stijl: lees hun ervaringen over de Sweet Room

Alliantie Voeding in de Zorg organiseert een succesvol congres in de Mauritskazerne!

Sluit jouw vergadering af met een tasting